woensdag, april 23, 2008

Luiheid

foto: een "Botellon" in Spanje.
In de serie ”80 redenen waarom Spanje de Tachtigjarige Oorlog verloren heeft”, deel 13: “Luiheid”.

Wie denkt dat Spaanse kinderen minder problemen hebben met leren dan Nederlandse kinderen, die heeft het mis. Ook in Spanje heb je voortijdige schoolverlaters, een laag slagingspercentage, en kinderen die ternauwernood kunnen spellen.
Wat gaat er mis in Spanje? Dijsselbloem zou misschien ook eens onderzoek in Spanje kunnen doen, maar ik denk niet dat het nodig is. In Nederland ligt de schuld voor slechte resultaten niet bij de kinderen, maar bij de overheid. In Spanje ligt dit anders. Spaanse kinderen zijn namelijk gewoon lui. Dat is genetisch bepaald.

Van 31 oktober 1573 tot 3 oktober 1574 belegerden de Spanjaarden de stad Leiden. Waarom niet een fatsoenlijk bestorminkje, een aanval? Waarom een jaar lang voor de poorten liggen wachten totdat de burgers zich overgeven? Luiheid, dàt is het antwoord. Drank zal trouwens ook wel een rol gespeeld hebben.
Het beleg van Leiden werd tenslotte afgebroken omdat de Hollanders een paar dijken hadden doorgestoken. De Spanjaarden moesten toen vertrekken zonder iets bereikt te hebben.

Een kind van 14 dat opgroeit in een grote stad in Spanje staat bloot aan precies dezelfde verleidingen als een Nederlands kind. Mijn Opzetzoon is daarvan het levende bewijs.
Wat is een Opzetzoon? Ik zal het nog maar eens herhalen: de Opzetzoon is de zoon van een Bijzetvader. Wat is een Bijzetvader? Een Bijzetvader is een vader die een relatie heeft met een gescheiden moeder met kinderen. De kinderen zijn niet de kinderen van de Bijzetvader maar die van een andere vader. De verantwoordelijkheden van een Bijzetvader ten opzichte van zijn Opzetkinderen zijn nogal moeilijk vast te stellen. Hij voelt zich verantwoordelijk, maar er zijn veel momenten waarop de moeder de Bijzetvader zegt dat teveel of te weinig verantwoordelijkheid op zich neemt. (Het zou handig zijn als iemand daar eens een handleiding voor schreef).

Mijn Opzetzoon staat buiten schooltijd bloot aan een veelvoud van verleidingen. Ten eerste de alcohol. In Spanje bestaat geen coma-drinken maar is er het “botellon”. In het weekend en op feestdagen verzamelen jongeren zich op een centrale plek in de stad, meestal een bekend plein in het centrum, waar ze tot in de vroege uurtjes verblijven om zich lam te drinken. Elke week staan er artikelen in de Spaanse pers over klagende buurtbewoners die aan zo’n plein wonen en meegenieten van het lawaai en van de vuilnis die de jongeren achterlaten.

Een populaire mix is de “Calimocho”, een mengsel van goedkope wijn, meestal uit een kartonnen verpakking en cola. Ook wordt er veel frisdrank gemengd met martini, rum of gin. Een ouder vriendje koopt een fles sterke drank en verkoopt hem weer door aan jongere jongetjes. De drank wordt mee naar huis genomen, gemengd en daarna weer in de frisdrankfles mee op straat genomen.

Na de drank komt de “maria”, de marihuana, en “costo”, oftewel de "hachís". Een vriendje van mijn Opzetzoon rookte vorig jaar, 13 jaar oud, “voor de grap” 5 jointjes achter elkaar op. Zijn ouders brachten samen met hem een nacht en een dag in het ziekenhuis door. Als ik het vriendje nu tegen kom lijkt het alsof hij er nog steeds niet helemaal bovenop is. XTC en andere chemische pilletjes zijn ook volop voorhanden. Ook in Spanje sneuvelen er, vooral ’s zomers, wat tieners aan uitdroging. Over harddrugs zal ik maar niet beginnen, want dan worden we erg nerveus.

…. wordt vervolgd.

In de serie "80 redenen waarom Spanje de Tachtigjarige Oorlog verloren heeft" verschenen eerder:

1. Gebrek aan eensgezindheid

2. El desayuno

3. La comida

4. La siesta

5. La merienda

6. La cena

7. Gebrek aan kennis van de eigen taal

8. Gebrek aan leuke creatieve ideeën

9. Corruptie

10. Geen beslissingen durven nemen

11. Ondeskundig liegen

12. Grootheidswaanzin


Geen opmerkingen: