woensdag, juni 20, 2007

Armoedesporten

Hier in Spanje is de voetbalhysterie weer op een hoogtepunt met het einde van het seizoen en de overwinning van Real Madrid. Voetbal is een armoedesport. Iemand kwam ooit op het idee een paar stukken leer aan elkaar te naaien, er lucht in te blazen en twee doelen op een veldje neer te zetten. Je hebt voor voetbal geen duur en verfijnd instrumentarium nodig, zoals voor golf.

Armoedesporten zorgen meestal voor overlast. De viering van het kampioenschap van Real Madrid ging uiteraard gepaard met rellen, vernielingen en gewonden.

KLING!!!! zo klinkt het door het park. Een akelig schel en doordringend geluid dat veroorzaakt wordt door de beoefenaars van de lokale armoedesport. In het Santa Margarita-park, waar ik iedere dag door heen loop, is een Klingbaantje aangelegd. Het wordt hoofdzakelijk bevolkt door gepensioneerde Coruñezen. Gedreven door die grenzeloze nieuwsgierigheid die mij eigen is vroeg ik een toeschouwer naar de naam en de oorsprong van de sport. De man vertelde mij dat dit een typisch Galicische sport was, die al eeuwenlang hier beoefend werd.
Aangezien alle Spanjaarden geboren leugenaars zijn besloot ik even verder te speuren en inderdaad; de sport komt helemaal niet uit Galicië maar uit Asturië en wordt bovendien in heel Spanje beoefend.

Het heet "La Llave", in het Nederlands "De Sleutel" en er wordt naar gegooid met "espejos" ("spiegels"). De mannetjes werpen één voor één met een paar ronde, ijzeren schijven naar een ijzeren kegel, de Llave, die op 14 meter afstand staat. Als de werper het ijzer treft geeft dat een "KLING!!!!", die zeker tot op 1 kilometer afstand te horen is.
Je zal maar aan het park wonen, dan ben je zuur! Waarschijnlijk zorgen de buurtbewoners dat ze niet thuis zijn als er geklingd wordt, want het lawaai gaat door merg en been. En ik vermoed dat de medewerkers van het Arbeidsbureau, dat direct achter de klingbaan ligt, de fanatieke werpers het liefst gelijk over de kling zouden jagen. De mannetjes zelf schijnen geen last te hebben van het lawaai. Integendeel. Bij elke KLING!!! elke keer dat ze de Llave omgooien lijken ze op te leven, kijken zelfverzekerd in het rond, oogsten de bewonderende blikken van hun medespelers, en houden zichzelf voor dat hún uur voorlopig nog niet geslagen heeft.

Voor degenen die toch graag een armoedesport willen beoefenen suggereert Duveltje het geweldloze en lawaaiarme jeu-de-boules.

foto: het Klingbaantje in het Santa Margarita park in A Coruña

Geen opmerkingen: