vrijdag, december 22, 2006

Telebasura


Tele-basura

Vind u Nederlandse televisie erg? Spaanse televisie is nog veel erger! Weliswaar is dat de schuld van Nederlanders, want de Spaanse televisie is totaal Geëndemold. Big Brother heet hier in Spanje Gran Hermano, Idols heet hier “Operacion Triunfo”, en natuurlijk hebben we hier het Dansen-met-Bekende-Sterren-programma, het Eiland-programma, en het Topmodellen-programma. Allemaal Realiteits-Ellende van de bovenste plank.
Verder zijn er heel veel Shownieuws-programma´s. De Nationale Televisie doet hier ook driftig aan mee om te kunnen concurreren met de commerciële zenders.

Een reclameblok duurt in Spanje zo´n twintig minuten en een speelfilm duurt met alle reclame mee ongeveer drie uur. Ongeveer de helft van speelfilms zijn films met Sylvester Stallone, Jackie Chan, Arnold Schwarzenegger en Jean-Luc Van Damme. Omdat de meeste speelfilms beginnen rondom tien uur ´s avonds kijken we doordeweeks nooit een film uit, want je wil toch niet om één uur ´s nachts naar bed om te zien hoe Arnold het wéér wint.
Bijna alle films zijn nagesynchroniseerd in het Spaans. Er bestaat een ware Stemmenmaffia in Spanje, want het zijn altijd de zelfde stemmen die je beluistert. Hoorde je gisteren hoe Manolito Gonzalez met zijn meesterlijke synchronisatie John Wayne om zeep hielp, zo doet Manolito Gonzalez vandaag zonder moeite hetzelfde met Humphrey Bogart. Kinderstemmen worden door Volwassen Leden van het Stemmensyndicaat zonder gêne nagebootst.

De Shownieuws-programma´s worden voornamelijk bevolkt door Shownieuws-sterren. Dat zijn mensen die eigenlijk nooit iets anders doen dan praten in Shownieuws-programma´s, dat wil zeggen door mensen die goud geld verdienen met het verkopen van flauwekul. Er worden veel krokodillentranen gehuild en het programma is pas een écht succes als iedereen opgewonden door elkaar heen begint te schreeuwen zodat de toeschouwer niet meer begrijpt waar het om gaat. Het klootjesvolk mag ondertussen SMS-jes sturen met tekstjes die onderaan in beeld vertoond worden.

Er is slechts één serieuze Spaanse televisiezender, en dat is TVE 2. Die zender zendt ´s avonds culturele programma´s uit. Af en toe wordt de zender overgenomen door de lokale omroep en dan wordt cultuur voornamelijk folklore, met fraaie documentaires over volksdansen en traditionele mosselvangst.

Een paar weken geleden kochten we een TDT-kastje. Een kastje dat het analoge antenne-signaal omzet in een digitaal signaal. We hebben nu 23 kanalen met pulptelevisie in plaats van 8. Het enige pluspunt is dat ik nu de speelfilms in de originele taal kan bekijken.

De Spanjaarden hebben zelf een naam verzonnen voor de pulp die uitgezonden wordt: Tele-basura, hetgeen tele-vuilnis betekent.

Mijn advies voor de Nederlandse Digitaal Archeologische Dienst: Alle Nederlandse televisie uitgezonden tussen 1966 en 2006 opslaan, maar dan ook álles. Later zal de Nederlandse Televisie beschouwd worden als Absolute Topkwaliteit. Zoals wij nu onze schilders van de Gouden Eeuw vieren, zo zullen Koot en Bie, Mies Bouman, Wim T. Schippers, Hans Keller, Koos Postema, Ad 's-Gravesande en vele andere Nederlandse televisiemakers straks wereldwijd als Grote Pioniers en Beeldkunstenaars worden gezien.

Geen opmerkingen: