dinsdag, december 05, 2006

Jamon & Hysterie


Niet alles is koek en ei aan het leven van een Nederlander in Spanje. Het leven bestaat, ja, nét als in Nederland, voor een belangrijk deel uit kleinere en grotere ergernissen.
Een van de dingen waar ik me hier vreselijk aan erger is die absurde hysterie rondom Het Eten, en dan vooral rondom de Ham.
Praten over ham is in Spanje als praten over het weer. Als je niets meer hebt om over te praten dan kun je altijd nog een gezellig praatje houden over een poot van een overleden varken .

Indien je een dodelijke stilte aan tafel, of in de rij voor het loket van de
Belastingdienst, wil doorbreken, hoef je alleen het woord "jamon" (spreek uit als gamón) te laten vallen. Dan is het nét als in een Amerikaanse musical. Iedereen spitst plotseling de oren , een glimlach verschijnt op de gezichten van jong en oud men staat op en roept: "Si, si,... de ham, met een lekker wijntje, er is niets beters dan een goede ham". "Si, si, .. un buen jamon", zo klinkt plotseling vrolijk vanuit alle hoeken. Alleen het zingen en het dansen ontbreekt. En nadat je hebt gesproken over de prijs van de ham, de manier waarop je haar moet snijden, dat je graag een héle poot koopt en zelf snijdt, hoewel die poten duur zijn, en moeilijk te snijden, en dat je daarvoor een speciale hamstandaard nodig hebt en een speciaal ham-mes, en dat er nooit genoeg plaats in de keuken is voor die ham, ... daarna kan je nog lekker doorleuteren over het verschil in smaak tussen "jamon país", "jamon serrano", en de beroemde "pata negra", en voor de echte liefhebbers zijn er dan nog de verhalen over "het rijpen van de ham", "het hangen van de ham" en het voeden van het varken met speciale noten en wortels.

De meest diepe nationalistische gevoelens van de Spanjaard komen alleen naar boven bij het praten over de "jamon iberico" en de "bellota". Het is niet vreemd als je weet dat de gemiddelde consumptie van ham bijna vijf kilo per Spaans persoon bedraagt. Ik ben er bijna zeker van dat een gen wordt beinvloedt door de consumptie van zóveel ham.
Voor degenen die méér willen weten over ham is er het Ham-museum:
http://www.museodeljamon.es/, een website met een dierlijke elegantie. Voor de Nederlanders is er nu ook: http://www.spaanse-ham.nl/

1 opmerking:

Duveltje zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.