woensdag, oktober 03, 2007

Het gebaar van Bettini

"Te gek om los te lopen, het hek is van de dam, de omgekeerde wereld". Geen term bleef ongebruikt. Tim Krabbé mocht in Pauw en Witteman afgelopen maandagavond even tekeer gaan tegen het onrecht dat de Italiaanse wielrenner Paolo Bettini was aangedaan, tegen de burgemeester van Stuttgart en tegen de Duitse pers. Krabbé is een zogenaamde wielerliefhebber. Net als Mart Smeets heeft hij wat boekjes met sterke wielerverhalen geschreven, en na de heisa rondom de laatste Tour de France en het WK, en vooral gezien Krabbé’s opgewonden gedoe, zou het me niets verbazen als er binnenkort weer zo’n boekje uit komt.

In Stuttgart werd afgelopen zondag 30 september het wereldkampioenschap wielrennen gehouden. Burgemeester Wolfgang Schuster van Stuttgart en de organisatie van het WK wilden Bettini uitsluiten van deelname. De reden was dat Bettini weigerde een anti-dopingverklaring van de UCI te ondertekenen. Dankzij de uitspraak van een Duitse rechter mocht de favoriet alsnog starten en hij won ook nog. Terwijl hij als eerste over de finish heen kwam maakte hij een mime, waarbij hij een denkbeeldig geweer afschoot. Een sympathiek gebaar.

Tijdens de Tour de France stapte de Duitse pers op, toen bleek dat de T-Mobile-rijder Sinkewitz doping had gebruikt. Net als Rasmussen had Sinkewitz regelmatig dopingcontroles ontdoken. Nu beweerde Sinkewitz dat hij doping van Bettini had gekregen. Volgens Bettini is het allemaal gelogen.
Tot nu toe zijn de Duitsers de enigen die zich hard tegenover dopinggebruik opstellen. Volgens mij hebben ze gelijk. Wat is er verkeerd aan het laten ondertekenen van zo’n verklaring, die de UCI juist wil gebruiken om van het wielrennen weer een meer zuivere sport te maken, zo vraag ik me af? Dat is toch een statement dat je als wielrenner tegen doping bent? En de Duitsers waren bewonderenswaardig eensgezind, want de minister van Binnenlandse zaken, Schäuble, zowel als het gemeentebestuur, de organisatie van de wedstrijd en de pers waren het eens.
In plaats van het Duitse voorbeeld te volgen scharen de Nederlanders zich nu laf achter de belangen van de wielrencommercie: geen gezeik, gewoon doorrijden, en net doen alsof er niets aan de hand is.
Misschien heeft Bettini nooit stimulerende middelen gebruikt, en is hij gewoon wat simpel, maar als hij ooit op dopinggebruik betrapt wordt, dan verlang ik dat meneer Krabbé publiekelijk zijn excuses aanbied.

foto: Bettini herhaalt op verzoek zijn schietgebaar.

Geen opmerkingen: