vrijdag, oktober 05, 2007

Het gebaar van Castro

Nee, dit is geen gangster afkomstig uit Chicago, en ook geen cowboy. Manuel Fraga (geb. 1922) was de Spaanse minister van Informatie en Toerisme van 1962 tot 1969 onder het fascistische regime van Generaal Franco. Tijdens de overgang van dictatuur naar constitutionele monarchie verwierf Franco zich in 1976 opnieuw een plaats in de regering als vice-president.
Fraga was een uitgekookt politicus en wist gedurende zijn carrière altijd handig te manoeuvreren. Hij werd in 1989 president van de Xunta van Galicië, een functie die hij tot 2005 behield. In dat jaar verloor de Partido Popular (PP) de regionale verkiezingen. Deze nederlaag had een veelvoud van oorzaken: de PP stond nog steeds in een kwaad daglicht vanwege de aanslagen in Madrid van 11-3-2004, de Galicische afdeling van de PP was sterk verdeeld tussen de aanhangers van de “baronnen”, de feodale landeigenaren en de nieuwe technocraten, een falend beleid van de PP-regering rondom de milieuramp met de olietanker de Prestige, en bovendien de lichamelijke toestand van Manuel Fraga zelf. Op 30 januari 2003 zakte hij voor de televisiecamera’s door zijn knieën tijdens een redevoering.
Tegenwoordig schrijft hij boeken en geeft lezingen. Fraga zelf schijnt een uiterst amabele persoon te zijn. Hij weet vaak zijn politieke tegenstanders tot zijn vrienden te maken. Op de foto hieronder speelt hij een spelletje domino met Fidel Castro (geb. 1926). De ouders van Fidel kwamen uit Láncara, Galicië, een stel arme emigranten die hun heil op Cuba zochten.

Geen opmerkingen: