zaterdag, september 29, 2007

Niet kijken naar China op 8 augustus 2008!



Duveltje is dol op boycots. Zolang er maar iets geboycot kan worden doet Duveltje mee.
Het is het enige effectieve wapen dat mij is overgebleven in de strijd tegen het onrecht in de wereld. Een demonstratie bij de G-8? De machthebbers lachen erom. De media zijn in handen van de magnaten, de grootindustrielen, de vriendjes van de staatshoofden, en laten ons slechts een paar beelden zien van een handjevol idioten die in het water springen en hun gezichten beschilderen.
Rellen en vernielingen? Tranen van plezier lopen over hun dikke wangen, want de politie én de aangerichte schade worden betaald uit de staatskas, uit de zakken van de belastingbetaler.
Maar een boycot, dat is een andere kwestie. Onlangs werd in Spanje een boycot tegen de verhoging de prijzen van het telefoonverkeer georganiseerd. Eén dag niet mobiel bellen was genoeg om Telefonica, Vodafone en andere Telecoms tot prijsverlagingen te dwingen.
Een boycot is makkelijk te organiseren door middel van email en sms, is geweldloos en kost weinig energie.
Helaas worden boycots meestal te laat afgekondigd, want dát wel: ik wil me heel goed voorbereiden. Blikken sperciebonen inkopen en volle batterijen voor de zaklantaarn, een goed boek erbij, genoeg hout voor het open haardvuur en een verrekijker bij de hand om te kijken of de overburen ook de televisie meedoen.

Hier Duveltje´s primeur: De (televisie-)boycot van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Being in op 8 augustus 2008 (het juiste uur is mij nog niet bekend).
Redenen voor de boycot zijn er te over: China is een land dat de mensenrechten schendt. Volgens Amnesty International werden in 2005 ongeveer 1770 doodvonnissen uitgevoerd, terwijl 4000 mensen ter dood werden veroordeeld.
Daarnaast zorgt China inmiddels voor méér milieuvervuiling dan de Verenigde Staten en lijkt niet van plan om al dan niet via het verdrag van Kyoto de, met het Wirtschaftswunder gepaard gaande, vervuiling goed aan banden te leggen.
Het argument is dat China een ontwikkelingsland is en de vervuiling nodig is om de economische achterstand in te halen. Ik vind dat geen excuus om met vervuiling de wereld om zeep te helpen. Bovendien wordt die verontreiniging deels veroorzaakt door de productie voor Westerse multinationals (zoals van televisie-toestellen). Die steken hun winst toch niet in ontwikkelingshulp. Het lijkt mij allemaal nogal krom geredeneerd.
De Openingsceremonie van Athene 2004 kostte maar liefst 105 miljoen dollar. Een waanzinnige geldverspilling, die door de Chinezen natuurlijk tenminste geëvenaard moet worden. Een beetje protest hiertegen is ook niet weg.
Is het niet tegen de Chinezen, dan is toch die stroombesparing van 30 minuten, door het uitschakelen van uw televisietoestel, goed genoeg voor een besparing van miljarden euros of dollars of yuans aan energie.

Vandaar Duveltjes voorstel: 30 minuten zonder televisie: vanaf 15 minuten vóór de tijd van aanvang (de reclameblokken van de sponsors) tot en met 15 minuten ná het openingsuur. De totale ceremonie gaat vier uur duren, dus er blijft genoeg over voor degenen die niet zonder olympische circustoestanden kunnen leven. En voor degenen die naar China gaan; de ceremonie níet bijwonen.

U heeft vanaf vandaag nog 314 dagen om erover na te denken of u mee gaat doen.

Informatie over China van Amnesty International:

http://thereport.amnesty.org/page/1092/eng/

Meer over China en vervuiling in het Volkskrantblog van Joris Thijssen.
http://www.volkskrantblog.nl/bericht/123801

En voor wie (net als ik) aan deze ene boycot niet genoeg heeft kan hier zijn hart ophalen:

http://www.ethicalconsumer.org/boycotts/boycotts_list.htm

Geen opmerkingen: