donderdag, april 09, 2009

Fris en helder Salamanca (4)

Foto: Casa de las Conchas, met op de achtergrond een van de torens van de Universiteit van Salamanca. © Duveltje 2009

We slapen de siësta. Daarna lopen we verder door de stad. Er zijn zoveel mooie gebouwen, binnenplaatsen, torens, kerken. Jammer dat die ijzige wind maar blijft blazen. Het is te koud om op een terrasje te gaan zitten.

Het Casa de las Conchas ( het Schelpenhuis) wordt zo genoemd vanwege de sint-jakobsschelpen die als ornament op de gevel zijn aangebracht. Het is gebouwd tussen 1493 en 1512 en is een voorbeeld van laatgotische civiele bouwkunst (gótico civil), waarin bovendien nog Moorse invloeden terug te vinden zijn. De legende gaat dat onder een van de schelpen een schat verborgen ligt.

De sint-jakobsschelp is het symbool van de pelgrimage naar Santiago de Compostela. Vroeger liepen de pelgrims nog een stuk door. De route eindigde in Finisterre dat 100 kilometer meer naar het westen ligt, aan de Atlantische Oceaan.
In Finisterre aangekomen zochten de pelgrims een schelp op het strand en namen die mee als bewijs van hun tocht. Er zijn nog steeds pelgrims die het extra stuk van Santiago naar Finisterre afleggen en veel van hen dragen de hele tocht een sint-jakobsschelp met zich mee.

Het huis behoorde oorspronkelijk toe aan Rodrigo Maldonado de Talavera, rechtsgeleerde, professor aan de universiteit en ridder in de Orde van Santiago, vandaar de schelpen.

Die sint-jakobsschelpen zijn trouwens een ware lekkernij. Ik moet daar binnenkort maar eens een receptje aan wijden.

3 opmerkingen:

brancalúa zei

Hola Marc...has recibido un premio por tu maravilloso blog, pasate por mi blog para recogerlo.
Besitos

PabloElFlamenco zei

¡Hola Marcos! Ik ben PabloElFlamenco, Belg, en fan van Salamanca, alwaar ik enige weken spaans studeerde (en wijn, en bars, en tapas, en...)
Steeds was het putje winter wanneer ik in Salamanca vertoefde. Prachtig! Min vijftien met dikke mist om acht uur 's ochtends, tijd om naar de lessen te trekken. Blauwe lucht en plus X tegen tween 's middags. Lekker rechtstaand zonnen in een hoekje buiten de wind onde de klok van het Ayuntamiento. Zalig!

Duveltje zei

Hoi Pablo,

Bedankt voor je enthousiaste reactie!