dinsdag, april 07, 2009

Fris en helder Salamanca (3)

Foto: kamer in het Centro Documental de la Memoria Histórica in Salamanca, ingericht als vrijmetselaarsloge.

Na ons bezoek aan het Casa Lis maken we een wandelingetje over de Romeinse brug over de rivier de Tormes. Daarna wandelen we het centrum weer in. Salamanca is een stad van ooievaars en kikkers. Als ik omhoog kijk naar de torens van de kathedraal zie ik daar wel zeven ooievaars tegelijk rondcirkelen. De kikker is tot symbool geworden omdat hij staat afgebeeld op de 16e-eeuwse gevel van de Universiteit van Salamanca, de oudste universiteit van Spanje.

We bezoeken het Centro Documental de la Memoria Histórica, een historisch documentatiecentrum.
Het centrum huisvest een archief voor documenten die met de Spaanse Burgeroorlog te maken hebben. De fascisten brachten de documenten tijdens de Burgeroorlog bijeen en gebruikten ze bij de vervolging van hun tegenstanders. Het is open voor publiek en er is een permanente expositie van onder andere propaganda van republikeinen, falangisten, fascisten en communisten. Door de fascisten werden voorwerpen verzameld waarmee hier een vrijmetselaarsloge is ingericht. Net als Hitler rekende Franco de vrijmetselaars tot zijn vijanden.

Door een glazen wand kunnen we de kamer bekijken. Aan het andere einde zitten drie poppen gehuld in zwarte lakens die ons vreemd aanstaren. Het is een sinistere voorstelling.

Als we buiten komen blaast gelukkig nog steeds die frisse wind die de macabere beelden weer snel wegvaagt.

2 opmerkingen:

PabloElFlamenco zei

Het fameuze archief is inmiddels terug in Barcelona. Waar het thuishoort.
Enkele jaren terug, toen de stukken moesten worden opgehaald in het archiefgebouw te Salamanca, was de straat ervoor plots opgebroken. Precies. De kamions konden niet door... Het heeft jaaaren geduurd, ettelijke manifestaties, en eindeloze debatten, tot die ouwe records eindelijk terugwaren van waaruit ze waren weggehaald (door Franco).
Een ander archief: dat van het Belgische leger. Naar Berlijn verhuisd net na 1940. Toe de USSR Berlijn veroverde, verhuisde het naar Moskau. Precies. Zo gaat dat, met archieven.

Duveltje zei

Hoi Pablo,

Bedankt voor de aanvullende informatie. Hoe zit het met het Belgische archief over de Kongo?