woensdag, januari 10, 2007

Heden Oud Nieuws

Het gaat goed met het Blog,.. af en toe nog wat stijlschaven en zinscheuren. Het loopt weliswaar nog geen storm met de bezoekersaantallen, maar de verwachtingen zijn hooggespannen nu Het Blog aan de lijst van Wereldexpat is toegevoegd. Kijk op
http://www.wereldexpat.nl/nl/wonen/contactmetNL/wereldexpat_blogs_spamvrij
voor een lijst van Nederlandse Bloggers.






Wegens druk-druk heden oud nieuws: een schrijfsel van woensdag 28 augustus 2002:

Eergisteren zat ik in de trein van Zaragoza naar Barcelona. Een Talgo, dat wil zeggen een soort Intercity. Een afstand van ongeveer 300 kilometer, die per auto in goed drie uur af te leggen valt. De trein deed er 5 uur over. Op het traject Zaragoza – Lleida wordt namelijk gewerkt aan een hogesnelheidstrein. Dat betekent dat de sneltrein waarin ik nu reis langzamer gaat. Vroeger was er de stoptrein, en daarna kwam de sneltrein. Vanaf 1969 heet de sneltrein in Nederland een “Intercity”. Het zoveelste voorbeeld van een vervelende Engelse term die nergens anders toe dient dan de gewone burger voor de gek te houden. Helaas gaat de Intercity helemaal niet sneller dan de vroegere sneltrein. De Talgo kent hetzelfde probleem. En waarschijnlijk gaat de hogesnelheidstrein (heet hier AVE) straks ook helemaal niet sneller. We blijven met dezelfde snelheid reizen, en met dezelfde vertraging. En dat is helemaal niet erg, want er is genoeg te zien onderweg. Maar het zou beter zijn als de NS en de Renfe gewoon van te voren zouden aangeven dat de reis geen vier uur duurt, maar vijf uur en een kwartier.
De trein staat stil bij verlaten stations. Stations waar vroeger een enkele stoptrein halt hield. Langs de spoorbaan staan telegraafpalen, met kapotte lijnen die los hangen. Niemand heeft de moeite genomen om ze weg te halen. De telegraaf bestaat niet meer. Nu is er Internet.

Naast me zit Eva. Ze is econometrist. Ze heeft de Camino naar Santiago de Compostela gelopen. Ik heb net het boek van Shirley Maclaine gelezen, " The Camino : A Journey of the Spirit". Maclaine´s verslag van de pelgrimstocht is een ongeneerde mix van semi-religieus gewauwel en new-age nonsens. De Camino is tegenwoordig net de Ramblas van Barcelona, of de Kalverstraat in Amsterdam zoals je wilt. Door de grote hoeveelheid aan publiciteit wordt de Camino steeds meer gelopen door fanatiekelingen die het zien als een sportieve uitdaging. Iemand die intelligent is en die een bedevaarttocht wil volbrengen, niet vanwege zijn katholieke geloof, maar als een soort meditatieve prestatie, kiest niet de weg naar Santiago. Moet je je voorstellen: loop je naast die gekke MacLaine die (volgens haar zeggen) de hele weg achtervolgd wordt door fotografen die proberen naaktfoto´s van haar te nemen (en dat terwijl ze in 1934 geboren werd).
Eva Econometrist vond het ook veel te druk en was blij dat ze weer in de trein terug naar huis zat.
Als u dan toch een eindje om wil: een verstandig mens kiest, net als Bertus Aafjes, voor een voettocht naar Rome.

Geen opmerkingen: