maandag, januari 29, 2007

Een huis voor 15,52 euro per maand


In Spanje verdwijnt de afgelopen tijd de ene na de andere corrupte burgemeester in het cachot. Naast de zakkenvullers die goede zaken doen door steekpenningen van aannemersmaatschappijen en projectontwikkelaars aan te nemen, zoals in Marbella, zijn er gelukkig ook eerlijke burgervaders.

Juan Manuel Sánchez Gordillo is burgemeester van het dorp Marinaleda, een dorp in Andalusië met niet meer dan 2.700 inwoners.
In Marinaleda kunnen woningzoekenden zélf een huis bouwen voor niet meer dan 15,52 euro per maand. Voor dat geld krijg je 90 vierkante meter woning, verdeeld over twee verdiepingen, plus een terras van 100 vierkante meter. Het huis heeft drie slaapkamers, een salon, een badkamer, toilet, keuken en een kleine hal.
In Villaverde, de goedkoopste wijk van Madrid, kost een vergelijkbaar huis 435.000 euro, hetgeen een hypotheek van 2100 euro per maand over 30 jaar oplevert.

De gemeente heeft de benodigde grond verkregen door aankoop en deels door onteigening. Het provinciale bestuur, de Junta van Andalucia, financiert het bouwmateriaal à 12.000 euro.

Het schijnt dat er in het kantoor van de burgemeester een foto van Che Guevara aan de muur hangt. “De grond is eigenlijk van iedereen, net als het water en de lucht”, zo zegt de burgemeester. En hij citeert regelmatig artikel 47 van de Spaanse grondwet, waarin staat dat iedere Spanjaard recht heeft op waardige en adequate woonruimte.

Het lijkt een sprookje, maar het tegendeel is waar.
Het project begon in de jaren tachtig en inmiddels zijn er al 350 huizen volgens deze formule gebouwd. Als je zelf niet wil timmeren en metselen; alleen directe familie mag bouwen, anders moet je een professionele aannemer inhuren en daar wordt streng op gecontroleerd. De fundering wordt altijd eerst door profesionele bouwvakkers gelegd. Er wordt aan twintig huizen tegelijk gebouwd, en niemand weet welk van de 20 huizen hij krijgt tot dat alle huizen af zijn. Op deze wijze wordt er voor gezorgd dat aan alle woningen even hard en goed wordt gebouwd.

Meer informatie voor degenen die nu graag naar Marinaleda willen verhuizen:

http://www.soc-andalucia.com/cooperativas/cooperativas2.htm

http://www.marinaleda.com/

Geen opmerkingen: