vrijdag, november 03, 2006

Data als water

De media waren deze week vol van de klimaatveranderingen op aarde. Het duurt niet lang meer of de ene helft van de wereldbol wordt overstroomd en de andere helft verandert in een woestijn.
De Spaanse media kondigden van de week aan dat burgers extra belasting moeten gaan betalen over de hoeveelheid water indien het gebruik boven de 60 liter per dag komt. Tezelfdertijd werd het bericht door de regering weer omgekeerd; de minimum hoeveelheid water waar iedere burger recht op heeft is 60 liter. Dat is de ongeveer de hoeveelheid die je met één keer douchen verbruikt.


Het is nooit te laat om te leren. In dit geval van Ernest Mandel. Lees:
http://www.ernestmandel.org/nl/debat/txt/grenzen_aan_de_groei.htm

Een citaat uit het artikel: "Een voorstel van apologeten van het kapitalistische systeem luidt bijvoorbeeld: 'Indien veel van deze foute beslissingen betreffende technologie en investeringen, die leidden tot de ecologische crisis, door vrije goederen zijn veroorzaakt, laat ons dan de vrije goederen elimineren. Als lucht een prijs zou hebben, als water een prijs zou hebben, welnu, dan zal de verspilling van deze hulpbronnen geëlimineerd zijn.' U begrijpt de monsterachtige gevolgen.
Wij zouden zelfs een prijs moeten betalen om adem te kunnen halen, terwijl de verwachting dat dit het probleem van de vervuiling zou oplossen, absoluut niet waar is."


Tegelijkertijd kwamen er berichten dat AOL, Cisco en andere grote bedrijven vinden dat de consument moet gaan betalen voor de data die hem via het internet bereiken. Zo zou bevoorbeeld een prijs per email berekend kunnen worden. Het is voor de zoveelste keer dat de industrie de consument probeert te gaan laten betalen voor datatransport over het internet.


Wie geld heeft stinkt niet en is wijs, want hij koopt zoveel water als hij wil, en data als water.

Geen opmerkingen: