vrijdag, september 04, 2009

De waaier - les 6

Linksboven in dit plaatje: Gebaar 12: Abajo, naar beneden en gebaar 13: Arriba, naar boven

Gelooft u in toeval? Nee, zegt u? Maar toeval bestaat! Natuurlijk bestaat toeval. Het is immers een kwestie van kansberekening. Als de kans bestaat, dan bestaat het toeval. De kans dat de maan en de aarde op elkaar botsen bestaat. Het is toeval als het gebeurt, maar het kan gebeuren. Dus bestaat het toeval.

Mijn leven bestaat uit toeval. In augustus vond voor de achtendertigste keer de Feria do Libro da Coruña plaats. In de Jardínes de Méndez Nuñez stonden 10 dagen lang tientallen kraampjes opgesteld, er was muziek, koek en zopie, er waren lezingen en voordrachten. Langs tienduizenden boeken liep ik. Was het toeval dat ik van al die boeken juist dit boekje oppakte en het opensloeg op de bladzijde waarop stond: lenguaje internacional del abanico? Natuurlijk was het toeval. Heel mooi toeval, want hoe was ik niet met waaiers bezig de laatste weken!

Princesas olvidadas o desconocidas is een prachtig boekje. Het is geschreven en getekend door Philippe Lechermeier en Rébecca Dautremer, vertaald uit het Frans naar het Spaans door P.Rozarena, hetgeen ook wel even genoemd mag worden, want dat vertalen moet een klus geweest zijn. In de originele titel heet het Princesses oubliées ou inconnus, Vergeten of onbekende prinsessen.

De schrijvers presenteren in dit hoofdstukje een parodie op de waaiertaal. Het gaat over prinses Locuacilla de Babel, die spreekt moedertaal, vreemde talen, dode en levende talen, gebarentaal en ze spreekt natuurlijk ook de taal van de waaier.

Gebaar nummer 12: Abajo,naar beneden.
Gebaar nummer 13: Arriba, naar boven.

(Gebaar 10 en 11 houdt u nog tegoed)


1 opmerking:

Utrechtzze zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.