donderdag, oktober 30, 2008

Dakloos in La Coruña

Nee, dit is geen foto van Yann Arthus-Bertrand, en ook geen kunstwerk van Christo en Jeanne-Claude. Dit is een foto gemaakt door Duveltje, vlakbij de toren van Hercules in La Coruña.
Wat is dit? Op de rotsen aan een klein strandje liggen zes handdoeken of andersoortige stukken textiel uitgespreid over de rotsen, daarnaast ligt een matras en nog een stuk opgerold plastic.
Waarschijnlijk zijn de doeken te drogen gelegd en worden ze gebruikt door daklozen om ’s avonds hier op het strand te slapen. Een plaats in de stad bij een luchtrooster of in een cajero (geldautomaat in een gebouw) zou logischer zijn. Op het strand is het immers veel te vochtig.

Bijna drie jaar geleden zocht de dakloze Rosa María E.P. een slaapplaats in een cajero in de wijk Sant Gervasi in Barcelona. Midden in de nacht stapten twee jongens de hal van de geldautomaat binnen, sloegen Rosa Maria en vertrokken weer. De vrouw deed de deur van binnen op slot, maar opende deze weer toen een paar uur later een derde (minderjarige) jongen op de deur klopte. Op dat moment drongen de eerste twee jongens ook weer binnen. De jongens overgoten de vrouw met benzine en staken haar in brand. Twee dagen later overleed Rosa Maria aan haar verwondingen. (foto: bankfiliaal waar de vrouw in brand werd gestoken)

Deze maand, bijna drie jaar later, staan de jongens terecht. De officier van justitie eist voor de twee meerderjarige jongens 25 jaar cel voor moord met voorbedachten rade en 3 jaar voor de schade die aan de automaat en het gebouw werden aangebracht. De jongere jongen is inmiddels veroordeeld tot 8 jaar gevangenis. De verdachten beweren dat ze de vrouw alleen maar uit de hal weg wilden jagen.

Misschien is het met dit verhaal in het achterhoofd dat zes daklozen voor een slaapplaats aan het strand hebben gekozen?

Geen opmerkingen: