woensdag, maart 04, 2009

Zakken aardappelen

Tekst: "nummertje trekken om zich aan te melden voor een uitkering"

Vorig jaar verscheen in de Voz de Galicia, het grootste regionale dagblad, een opvallend artikeltje. Het ging over een boer die weigerde zakken aardappelen aan de kerk van de lokale parochie af te dragen. Volgens de parochie was de boer volgens een oud feodaal leenrecht hiertoe verplicht. De kerk stond erop dat de boer zijn feudum, leengoed, zou betalen. Ik weet niet hoe dit is afgelopen. Het ging in ieder geval niet om een grap, helaas.

Vanaf de Middeleeuwen is het grootgrondbezit in Galicië in handen van adel en hogere en lagere geestelijkheid. Dit feodale stelsel bleef tot in de 20e eeuw ongewijzigd en heeft hele families aan de bedelstaf geholpen. Terwijl het leengoed gelijk bleef werden de families steeds groter en werk was er niet voorhanden. Omdat de werkloosheid en de armoede toenamen emigreerden tot in de vijftiger en zestiger jaren grote bevolkingsgroepen, veelal naar Zuid-Amerika.

De strijd tussen de conservatieve Partido Popular aan de ene kant en de coalitie van de PSOE, de socialisten en het BNG, het Bloque Nacionalista de Galicia aan de andere kant is behalve een strijd tussen links en rechts ook een strijd tussen zelfbeslissingsrecht en het centralisme. Afgelopen zondag 1 maart behaalde de Partido Popular een krappe overwinning. Met een nieuwe rechtse regering bestaat de kans dat Galicië terugvalt in het passieve verdeel- en heerssysteem van de baronnen en hun vriendjes.

De overwinning was te voorspellen. Na een conservatieve regeerperiode van 14 jaar kwamen BNG en PSOE in 2004 aan de macht. Dit kwam vooral door de nasleep van de aanslagen in Madrid en de fysieke instorting van de PP-leider Manuel Fraga. Nu kreeg de progressief-nationalistische coalitie de schuld van de economische neergang.

Spanje werd al in 2006 getroffen door een economische depressie, dankzij een crisis in de onroerend goed sector.
Op het ogenblik (februari 2009) staan er 206.570 werklozen geregistreerd bij de sociale dienst, op een beroepsbevolking van ongeveer 1,3 miljoen mensen, dat is een werkloosheid van bijna 16 procent, en een toename met 27,65 procent ten opzichte van februari 2008. In Spanje is het totale aantal werklozen nu 3.481.859 tegen 1.166.528 personen vorig jaar. Een stijging van 50,38 procent ten opzichte van vorig jaar februari.

Een vaakgehoorde uitspraak in Galicië: "de armoede is groot is maar er is altijd wel een vriend of familielid die nog een zak aardappelen over heeft". Mijnheer pastoor wil natuurlijk ook graag aardappelen uitdelen.

Geen opmerkingen: