zaterdag, maart 14, 2009

Cubaanse rijst

Foto: Arroz a la cubana, © Duveltje, 2009

De vader van Fidel Castro werd geboren in Galicië in het dorpje Lancara, provincie Lugo. Tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog van 1898 werd hij uitgeloot voor militaire dienst. Maar zoals wel vaker gebeurde in die tijd werd hij voor veel geld “geruild” met een zoon uit een rijke familie. Ángel Castro werd soldaat en vertrok naar Cuba. Toen de oorlog afgelopen was keerde hij terug naar Spanje.

In 1899 besloot hij opnieuw naar Cuba te reizen om daar als boer zijn geluk te beproeven. Dat lukte, Ángel was een harde werker en schopte het tot grootgrondbezitter. Hij trouwde met Lidia Argote en kreeg met haar twee dochters. Fidel Castro was een van de zeven kinderen die hij kreeg met zijn kokkin en minnares Lina Ruz. Toen Lidia stierf trouwde Ángel met Lina.

In dit gerecht Arroz a la cubana ligt een hoop symboliek. Vlees is moeilijk te krijgen op het eiland. De Cubanen zijn blij als ze af en toe eens een stukje kip kunnen eten. Rijst met wat tomatensaus en een gebakken banaan is een makkelijk en goedkoop gerecht. Misschien had Ángel die negen kinderen wel te danken aan het eten van veel eieren. Bovendien heb je bij het zien van het plaatje ook weinig fantasie nodig om er iets anders in te zien.

Arroz a la cubana / Cubaanse rijst

Ingrediënten (4 personen)

- 400 gram rijst
- 1 of 2 eieren per persoon
- olijfolie
- 1 rijpe banaan per persoon

Voor de tomatensaus:
- 10 tomaten, 1 teentje knoflook, 1 fijngesneden ui, Spaans zeezout

Bereiding
Kook de rijst gaar en droog volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maak een tomatensaus: Kook de tomaten een paar minuten in ruim kokend water tot het vel rimpelt, dan kunt u het eraf halen. Fruit de ui en de knoflook glazig in 1 of 2 eetlepels olijfolie, voeg de kleingesneden tomaten erbij en laat 5-10 minuten doorpruttelen. Voeg eventueel wat water bij als de saus te dik wordt.

Doe de saus in een kom, maak glad met de mixer. Maak de saus af met de peper en het Spaanse zout.

Bak de spiegeleieren in een koekenpan.

Leg de rijst op een bord, daarnaast de eieren, en giet de saus erover heen.
Snijd de banaan in de lengte door tweeën en bak deze snel aan beide kanten goudbruin .
Leg de banaan op het bord.

Serveer met een glimlach.

Geen opmerkingen: