donderdag, februari 22, 2007

"Hoe zit het nou met Marbella?"


De eerste eerlijke Spanjaard moet nog geboren worden.

In maart 2006 begon de “Operatie Malaya” en werd plotseling een deel van het gemeentebestuur van Marbella, inclusief burgemeester Marisol Yagüe in de gevangenis gestopt. In totaal werden een stuk of dertig arrestaties verricht. De verbazing was enorm in Spanje. Niet vanwege de corruptie, want dat is in Spanje de gewoonste zaak van de wereld. De Spaanse bevolking was nogal verbaasd over het feit dat er plotseling iemand werd opgepakt.
Zeker in de wereld van de bouw is fraude en corruptie eerder regel dan uitzondering. Eenvoudige gemeenteambtenaren van een willekeurig dorp kopen plotseling met contant geld een nieuwe Mercedes, een tweede huis, antiek, dure kleding en sierraden.
Van 1991 tot en met 2002 was Jesús Gil y Gil burgemeester van Marbella. Gedurende de gehele periode van zijn bestuur was Jesús in opspraak vanwege allerlei schandalen. In 1998 verdween hij enkele dagen in de gevangenis omdat hij 450 miljoen pesetas (2.7 miljoen euro) overhevelde van de gemeente-begroting naar de voetbalclub Atletico de Madrid. Marisol Yagüe was de voormalige rechterhand van Jesús Gil.

Een fijne bijwerking van het corruptieschandaal is dat alle betrokkenen dankzij de schandaalpers de kans krijgen nog eens extra de zakken te vullen. De populaire televisieprogramma´s, die hier “programas de corazon” (nl: hartsprogramma´s) worden genoemd, betalen fikse bedragen aan familie, vrienden en kennissen van criminelen die “live” willen komen uithuilen.
De ex-vrouw van ex-burgemeester Julian Muñoz, Mayte Zaldívar is bijna iedere dag op televisie te zien, net als zijn huidige vrouw Isabel Pantoja. Isabel is een bekendere zangeres en ondanks het Marbella schandaal is ze nog steeds een Spaanse volksheldin. Bij het woord corruptie haalt de Spanjaard glimlachend zijn schouders op, maar hij huilt dikke tranen van ontroering bij het zien van een droevige La Pantoja.
Verlekkerd zit men bij de televisie. "Hoe corrupter, hoe slimmer", denkt de Spanjaard, en liever ziet hij dat zijn belastingcenten in de zakken corrupte aannemers en ambtenaren verdwijnen dan dat hij zijn hartsprogramma´s moet missen.

Sinds “Operatie Malaya” komt plotseling het ene na het andere corruptieschandaal aan het licht. Ik heb geen idee wie of wat er achter al die plotselinge actie zit. Ik vind al die invallen en onderzoeken maar verdacht.

(op de foto: Julian Muñoz en Isabel Pantoja)

Hieronder een (oud) overzichtje van schandalen, verre van compleet:

http://www.abc.es/hemeroteca/historico-06-11-2006/Nacional/el-mapa-de-la-corrupcion-urbanistica-en-españa_1524119294984.html

http://www.elmundo.es/papel/2006/10/22/espana/2040662.html

Geen opmerkingen: