donderdag, februari 18, 2010

Fabada Asturiana, bonenschotel uit Asturië

Afbeelding: Fabada Asturiana

Nu het nog even koud blijft, nog maar een Spaans winterrecept. Ook in Spanje kan het ’s winters flink koud zijn en wordt er stevig gegeten. Een voorbeeld van een typische Spaanse winterschotel is de fabada asturiana, een bonenschotel.

Ingrediënten:

# 1 kilo fabes of witte bonen
# 3 spaanse morcilla’s (soort bloedworstjes)
# 2 of 3 kleine chorizoworstjes van ca. 200 gram elk
# 500 gram spek in blokken van 5 x 5 cm gesneden
# 1 grote ui
# 2 teentjes knoflook
# paprikapoeder , safraan en zout naar smaak (let op het spek is ook al zout).

De fabe is een grote witte boon. Waarschijnlijk kunt u de fabes wel ergens in een Spaans winkeltje op de kop tikken, en anders zult u het met de ordinaire Nederlandse witte boon moeten doen.

Was de bonen. Week ze daarna tenminste 12 uur in koud water. Giet het water daarna niet af maar gebruik het juist om de bonen in te koken.

Neem een grote kookpan. Leg de worsten en het spek op de bodem. Gooi de bonen daarboven op met het water en zorg dat ze tijdens het koken ook telkens net onder water blijven staan. Breng het geheel aan de kook. U moet nu tijdens het koken het water twee à drie keer goed afschuimen, dat wil zeggen het schuim dat tijdens het koken boven komt drijven eraf scheppen.
Af en toe doorroeren en zorgen dat de bonen niet aan de bodem van de pan vast koeken. Af en toe koud water bijvoegen en een beetje paprikapoeder naar smaak. Als de bonen gaar zijn haalt u de pan van het vuur.

U kunt nu nog een beetje olijfolie of boter toevoegen om de smaak iets te verzachten. Dit gerecht wordt in een restaurant meestal geserveerd in de typische aardewerken schotels of diepe borden.

Geen opmerkingen: