zaterdag, december 26, 2009

Vissalade van Zeeduivel

Afbeelding: De zeeduivel is niet moeders mooiste.

Het recept voor salpicon de rape, vissalade van zeeduivel

Ingrediënten voor 10 personen:

-1 zeeduivel van 4,5 kilo
-½ kilo ongepelde grote gambas of langoustines
-1 of 2 grote uien, heel fijn gesnipperd
-1 rode paprika, fijn gesnipperd,
-2 grote tomaten, in kleine stukjes gesneden
-Voor de vinaigrette: azijn, citroensap en olijfolie, zout en peper.

Kook de grote garnalen gedurende één minuut en gooi ze daarna in een pan met koud water, ijsklontjes en zout. Door ze te laten schrikken zijn ze makkelijker te pellen.

Kook de zeeduivel totdat hij gaar is en laat hem koud worden. Pel de garnalen en snij de zeeduivel in stukjes en verwijder de graten.

Snij de garnalen in kleine stukjes. Gooi alles bij elkaar in een kom en roer het goed door elkaar.
Maak een vinaigrette van de azijn, citroensap en olijfolie, zout en peper, eventueel aangevuld met wat gehakte peterselie. De salade kan hiermee in de keuken, of op het bord worden aangemaakt.

In de serie ”80 redenen waarom Spanje de Tachtigjarige Oorlog verloren heeft”, deel 26 "Verstrooidheid":

Het kerstmaal op 25 december is in Spanje de belangrijkste maaltijd. Kosten nog moeite worden gespaard om er een feest van te maken. De prijzen van vooral de vis en de schaal- en schelpdieren, de marisco, stijgen in de week voor kerstmis tot grote hoogte. Daarom werd de zeeduivel door mijn vrouw Plof, en haar zus, die we voor het gemak maar Ploef zullen noemen, al een week van te voren op de vismarkt van La Coruña gekocht en diepgevroren. Van de vis zou een salpicon, een vissalade worden gemaakt, die als voorgerecht moest dienen. Voor ons zeeduveltje betaalden we 22 euro per kilo, hij woog ongeveer 4,5 kilo, en kwam op totaal 96 euro.

Zeeduivel is een van mijn lievelingsgerechten, niet als salpicon, maar gewoon gebakken in olijfolie. Het vlees is stevig en heeft veel smaak. Salpicon is eigenlijk een restgerecht. Het wordt gemaakt van resten vis en garnalen die zijn over is gebleven. Ik vond het daarom geen goede keuze, maar wilde niet met Plof en Ploef in discussie.

Van de 4,5 kilo vis hielden we na het schoonmaken misschien nog 1 kilo vlees over. De lever schijnt in Japan een delicatesse te zijn, maar die werd door ons viswijf in de vuilnisbak gemieterd.

Toen de salpicon gisteren op tafel kwam waren de verwachtingen hoog gespannen. Gelukkig is daar oom Alberto die nooit een blad voor de mond neemt. "Deze salpicon is veel te droog", riep hij meteen. Heb je azijn en olijfolie, Ploef? Ach, Ploef liep rood aan, ze was de dressing vergeten.
Het is mij een raadsel hoe dat kan als je zoveel geld voor een vis uitgeeft. Die Ploef was flink in de war.

Zouden de Spaanse soldaten bij het laden van de kanonnen in de Tachtigjarige Oorlog ook niet eens het buskruit zijn vergeten? Vast!

4 opmerkingen:

Denise Harskamp zei

Beste blogger,

Ik ben een artikeltje aan het schrijven over zeeduivel. Kwam bij het zoeken naar fotobeeld over zeeduivel het plaatje op jouw blog tegen. Zou ik dit plaatje mogen gebruiken op mijn blog? (www.koken.blog.nl). Uiteraard zal ik bronvermelding erbij plaatsen? Hoop dat het mogelijk is. Hartelijke groet, Denise harskamp

Anoniem zei

Hoi Denise, ik had het plaatje hier vandaan:
http://www.pescaderiascorunesas.es/productos/ficha/galeria/?id=67

Groeten,

Duveltje

Anoniem zei

Beste Denise ik had het plaatje hier vandaan:

http://www.pescaderiascorunesas.es/productos/ficha/galeria/?id=67

Groeten, Duveltje

vislokaal zei

VISSALADE - Nederlands aller aller lekkerste homemade zalmsalade, tonijnsalade, krabsalade en makreelsalade kan je bij Vislokaal kopen. Door echte chef koks gemaakte tonijnsalade, krabsalade, makreelsalade, super handig voor als de gfamilia over de vloer komt. Of gewoon zomaar.