maandag, januari 15, 2007

Vóor of tégen de vrijheid?

Na de aanslag in december op terminal T-4 op het vliegveld Barajas in Madrid was het plan om afgelopen weekend in Spanje grootschalig te demonsteren.

We moeten de straat op, riep iedereen. Maar daarna was het snel afgelopen met de eenheid. Want hoe zat het met het motto van de demonstratie.? “Voor de vrede, en tégen het geweld”, riepen sommigen. Toen bleek dat Batasuna zich hier wel in kon vinden, en van plan was om mee te doen, was dat voor velen geen aanvaardbaar motto meer (Batasuna is de politieke vertegenwoordiging van de voorstanders van afscheiding van Baskenland, en wordt veelal beschouwd als de “legale” politieke tak van ETA).
De AVT (Vereniging van slachtoffers van het terrorisme) wilde niet meedoen en de Partido Popular ( PP) ook niet, want die willen nooit aan iets meedoen waar de PSOE van president Zapatero achter staat. Daarna werd de zin “we eisen van ETA het einde van het geweld” toegevoegd en wilde Batasuna niet meer meedoen.
Verder was er onenigheid over het motto bij de vakbonden, de PSOE, en andere politieke partijen.
Het meest eigenaardige was wel de discussie over het motto “vóór de vrijheid”. De vakbonden waren daar tegen.

Wie Spaans begrijpt kan een korte verzameling van alle wirwar lezen op:

blogs.20minutos.es

Uiteindelijk werd er in Pamplona en Madrid gedemonstreerd onder het motto: “vóór de vrede, het leven, de vrijheid en tegen het terrorisme”. Het aantal mensen dat zich niet in de war had laten brengen en meeliep in Madrid afgelopen zaterdag lag rond de 200.000.

Geen opmerkingen: